Reizen met kinderen lastig? Met deze 12 tips voor onderweg vliegt de tijd voorbij en is er veel lol! Probeer het ook.
jun
26

12 gratis spelletjes voor onderweg met kinderen in de auto

Veel mensen denken dat de vakantie pas begint als ze op plaats van de bestemming zijn aangekomen. De reis er naar toe is een ‘moetje’ en het is jammer dat die vaak zo lang duurt, maar ja, het moet nu eenmaal om op je favoriete vakantieplek te komen. De één gaat daarom zelfs ’s nachts rijden en offert de broodnodige rust op om maar zo snel mogelijk te kunnen reizen. Wij kiezen er bewust voor om dat niet te doen. De vakantie begint op het moment dat we de voordeur achter ons dicht trekken. De reis er naar toe is al het begin van de vakantie. Er is onderweg al veel te zien en we zorgen voor lekkere broodjes voor onderweg.

Met kinderen reizen is voor sommigen een grote uitdaging. Door ’s nachts te rijden, slapen de kinderen ook een groot deel van de tijd en dan zijn ze minder ‘lastig’. Tenminste zo komt die tactiek op ons over. Geef het vooral aan als jij dat heel anders ervaart.

Als een kind heel klein is, gaat het vaak nog prima. Als de kleine regelmatig te drinken krijgt, heeft het meestal niets te klagen. Maar als ze op een leeftijd komen dat ze net zindelijk worden dan is reizen best een uitdaging. Want je kunt niet op elk moment stoppen. En kan hij/zij wel vooruit denken en aangeven dat het binnenkort moet plassen? Gelukkig zijn de landen om ons heen goed uitgerust met openbare toiletten langs de snelwegen (Duitsland) en soms zelfs op N-wegen (zoals Denemarken). En in het buitenland kennen ze ook in supermarkten en winkels netjes een klantentoilet. Daar kunnen de winkels in Nederland nog iets van leren! Dat maakt het reizen met kinderen in elk geval wel gemakkelijker.

Maar als kinderen naar de basisschool gaan, dan maken ze de reis vaak heel bewust mee. En 10 of 12 uur reizen is voor hen een eeuwigheid. Je moet dus voor afleiding zorgen. Eerlijk gezegd gruwelen we van al die auto’s waarbij we de kinderen altijd naar een film zien kijken via de dvd-speler op een beeldscherm aan de hoofdsteun. Waarom moet een kind altijd tv kijken? Met de komst van smartphones en iPads en andere (kinder)tablets of muziekspelers met een eigen koptelefoon is het voor ouders gemakkelijk om kinderen stil te krijgen door ze daarmee te laten spelen. Maar dan vindt er ook geen interactie plaats met elkaar. En is dat niet het mooie van vakantie? Dat we (soms eindelijk) echt tijd hebben voor elkaar? Gebruik dan ook al de reistijd als kostbare quality time met de kinderen. Met spelletjes voor onderweg gaat dat perfect.

Je begrijpt, wij hebben nooit een dvdspeler in de auto gehad (onze kinderen zijn nu (in 2015) 15, 12 en bijna 11. En toch verloopt de reis bij ons prima. We nemen elke 2 tot 2,5 uur een pauze. En als iemand tussendoor moet plassen dan stoppen we ook gewoon en nemen dat moment dan als kleine pauze om daarna weer de 2 uur in te gaan. Wat doen we dan onderweg om de tijd te doden? Hieronder 12 tips wat je onderweg met het hele gezin kan doen om de tijd supersnel te laten gaan! Zonder dure aankopen! Probeer het eens 🙂

 1. Wie heeft het eerst een automerk gevonden? Leuke spelletjes voor onderweg met kinderen.Automerken raden van auto’s die voor of achter je rijden of die je inhalen.
 2. Autokleuren zoeken. Bijvoorbeeld:
  a. Wie heeft het snelst 5 rode auto’s gezien?
  of
  b. Wie ziet het eerst een gele auto?
 3. Letterslinger – je noemt een woord en de ander moet met de laatste letter van jouw woord een nieuw woord bedenken. Vooraf kies je een categorie waar binnen de woorden moeten passen. Denk eens aan:
  a. Dieren
  b. Jongensnamen
  c. Meisjesnamen
  d. Plaatsen
  e. Landen
  f. Films
  g. Artiestennamen
  h. etc. etc.
  Een voorbeeld is: egel – leeuw – walrus – slang – gnoe etc..
 4. Woordslinger – je noemt een woord dat uit tenminste 2 samengevoegde woorden bestaat en de ander maakt met het laatste deel van het woord een nieuw woord wat ook weer uit meerdere woorden bestaat.
  Een voorbeeld: bagagewagen – wagenziek – ziekenhuis – huismus – etc….
 5. Ik ga op reis en ik neem mee…
  Ken je dit nog? Iedereen zegt om de beurt de zin na en vervolgens zegt de eerste een artikel dat hij mee zou nemen. En de tweede zegt de zin na + het artikel van de eerste persoon + het artikel van zijn keuze. En de derde persoon zegt de zin na + het artikel van de eerste persoon + het artikel van de tweede persoon + het artikel van zijn keuze. En zo ga je maar door, en wordt er steeds een item toegevoegd aan wat er mee gaat. Iemand die het niet allemaal meer weet is af. De persoon die uiteindelijk overblijft heeft gewonnen.
 6. Ik zie ik zie wat jij niet ziet en de kleur is…
  Ook dit spelletjes is al heel oud. Hoe gaat deze ook alweer? Iemand zoekt binnen de auto of buiten de auto (maak je afspraken over) iets met een bepaalde kleur. Hij zegt vervolgens: “Ik zie ik zie wat jij niet ziet en de kleur is oranje.” En de anderen moeten raden wat je hebt gezien. Als je ook buiten de auto mag kiezen,, moet het natuurlijk niet iets zijn wat je maar heel kort hebt gezien. Gedurende de looptijd van het spel, moet het item dat geraden moet worden zichtbaar blijven.
 7. Speel autobingo met verkeersborden als spelletje voor onderweg met de kinderen.Autobingo. Ja dit is een echt spel met kaarten!
  Wie het eerst alle merken heeft gezien die op het kaartje staan, heeft gewonnen. Of er staan allerlei soorten vervoersmiddelen op. Of allemaal verkeersborden. Je hoeft natuurlijk niet een spel te kopen. Je kunt ook thuis een aantal kaarten maken met automerken en die uitdelen in de auto. Met een beetje creativiteit is dit een mooie lowbudget oplossing.
 8. Gezamenlijk een verhaal bedenken
  Iedereen voegt 1 zin toe aan een verhaal dat zo al vertellende ontstaat en alle kanten op kan gaan! Laat de fantasie maar los!
 9. Auto uit een bepaald land zoeken
  Bepaal naar welk land er uitgekeken moet worden (zorg er wel voor dat je een land kiest dat in die omgeving ook wel met regelmaat voorkomt, zodat het spel wel leuk blijft 😉 ). Wie het eerst een auto ziet uit dat land, heeft gewonnen.
 10. Kentekenletterspel
  Maak van de letters van kentekenborden één woord of juist een zin waarbij die letters de eerste letter van de woorden vormen. Zo had mijn eerste auto als kenteken: JR-19-NT. Ik vond dat makkelijk te onthouden: Je Rijdt Niet Terug.
 11. Doe het spelletje, geen ja geen nee geen eeh onderweg met het hele gezin. Plezier gegarandeerd.Geen ja, geen nee en geen eeehh….
  Bepaal wie geen ja, nee en eehh mag zeggen. De anderen vragen die persoon allemaal dingen of beginnen een gesprek. Zodra er ja, nee of eeh is gezegd is de beurt voorbij en mag een ander het proberen.
 12. Gebruik de pauze om echt even iets actiefs te doen. Neem daarvoor een bal mee, en zorg dat je er onderweg makkelijk bij komt 😉 . Gebruik de pauze om de bal naar elkaar over te trappen of doe een potje lummelen. Bij lummelen staat 1 persoon in het midden en de rest gooit de bal over en de lummel moet deze onderscheppen. Als dat lukt moet de persoon die de bal (verkeerd) gooide, in het midden staan.
  Heel simpel, maar gegarandeerd dat iedereen tijdens deze pauze heeft gelachen én lekker beweging heeft gehad. Dan is het autorijden weer wat makkelijker vol te houden.

We dagen je uit deze vakantie ervoor te kiezen om je vakantie te laten beginnen zodra je in de auto bent gestapt. Geniet van de tijd met elkaar en maak vooral veel lol onderweg. Je zult zien dat de kinderen ook veel meer zien van de omgeving en de reis daardoor ook veel minder vervelend vinden. Laat je weten hoe het is gegaan?

Ken je anderen die ook iets aan deze tips hebben? Deel het bericht vooral met ze: